ATLAS GEOGRAFIC MONTAN

Home Up Harti & Poze

Orientali & Curbura
Orientali & Curbura Meridionali Apuseni Banatului & P. Ruscai

 

 
Carpatii Orientali si de Curbura

Caractere generale. Sunt situati in partea de E si SE a Transilvaniei, intinzandu-se de la granita cu Ucraina pana la valea Prahovei, iar dupa unii geografi si geologi pana la valea Dambovitei. Au inaltimi mijlocii, rar trecand de 1700 m si numai in Muntii Rodnei si Caliman depaseste 2000 m. Structura geologica si relieful se prezinta sub forma a patru fasii paralele, orientate NV-SE, iar la sud de valea Trotusului orientarea se schimba in N-V, NE-SV pana la E-V, adica se curbeaza. Cele patru fasii constau in munti vulcanici, masive cristaline si doua aliniamente de culmi formate din flis. Carpatii de Curbura fac exceptie, fiind alcatuiti numai din flis, iar aliniamentele muntilor nu coincid cu fasiile geologice, ci sunt perpendiculare pe ele. Multitudinea depresiunilor este o alta caracteristica a Orientalilor. Cele mai mari masive sunt in lantul vulcanic si la Curbura (Depresiunea Brasov). Din Carpatii Orientali izvorasc cele mai multe si mai importante rauri. Ei sunt cei mai impaduriti, au cele mai multe izvoare minerale si sunt cei mai populati munti.

Diviziuni. Dupa aliniamentele transversale mai coborate si dupa modul cum se asociaza local masivele, culmile si depresiunile, se deosebesc trei grupe Carpatii Maramuresului si Bucovinei (grupa de N), Carpatii Moldovei-Transilvani (Grupa Centrala) si Carpatii Curburii (grupa de S). Primele doua grupe prezinta caractere similare.

Carpatii Maramuresului si Bucovinei au ca limita sudica un culoar ce trece peste Muntii Bargaului (munti josi), Depresiunea Dornelor, Pasul Mestecanis si Valea Moldovei. Sirul Vulcanic al acestei grupe este compus din urmatorii munti: Oas (cei mai mici), Ignis (cel mai mare ca suprafata), Gutin, Lapus (un sir de maguri vulcanice) si Tibles (cel mai inalt, peste 1800 m). Urmeaza, catre est, Depresiunea Maramuresului cu altitudini de 500-700m si cu vestitele biserici de lemn. La est si sud de depresiune sunt munti mai inalti, Rodna (2303m) si Maramuresului (1957m), alcatuiti din sisturi cristaline. La est de muntii Maramuresului sunt insirate paralel trei mari culmi netede, numite obcine, Mestecanis (din sisturi cristaline), Feredeu si Obcina Mare (1200m), compuse din flis. Tot acestei grupe apartin si Muntii Bargaului (din flis, cu maguri eruptive) si Depresiunea Dornelor, de pe latura sudica. Cateva rauri principale izvorasc sauu trec pe langa muntii respectivi: Tisa, Somesul Mare, Suceava, Moldova si Bistrita.

Pentru harti si poze vizitati sectiunea Poze si Harti

 
Last modified: 05/14/05