ATLAS GEOGRAFIC MONTAN

Home Up Harti & Poze

Banatului & P. Ruscai
Orientali & Curbura Meridionali Apuseni Banatului & P. Ruscai

 

 
Muntii Banatului si Poiana Ruscai

Sunt cei mai mici Carpati, intre 600-1400 m, fiind cu 1000 m mai josi ca Meridionalii. Formeaza o singura regiune daca admitem ca depresiunile de tip culoar, Bistra si Timis-Cerna, apartin Muntilor Banatului.

Muntii Poiana Ruscai constituie un sigur masiv, cristalin, usor boltit, pe suprafata caruia s-au ridicat sate, deoarece vaile sunt foarte inguste, fara locuri netede. Aici se gasesc fer, marmura si bineinteles pasuni si fanete. Padurea a ramas numai pe vai.

Muntii Banatului se extind de la culoarul Timis-Cerna pana la Dunare. Au o structura in trei trepte. Cel mai inalt sunt Suntii Semenic (1446 m) si Halmaj situati in est si formati din sisturi cristaline. Treapta mijlocie - Muntii Aninei, circa 1000 m - este format din calcare, avand un extins relief carstic. In vest este treapta cea mai joasa (600-700 m), cu muntii Locvei (in continuarea Almajului) si muntii Dognecei, izolati in N-V. Prezinta si 2 depresiuni interne: Boldovici (sau Almaj) si Caras-Ezeris-Resita. Acestor munti li se alatura si culoarul Timis-Cerna, cu pasul Poarta Orientala (540 m). Masicul Semenic este un adevarat castel de ape al Banatului, de aici izvorand: Timisul, Barza, Carasul si Nera.

Pentru poze si harti vizitati sectiunea Harti & Poze

 
Last modified: 05/14/05